3. Ontwerp

U gaat in de periode van de reservering uw woning ontwerpen en stapt als optant van een bouwkavel naar een architect. De keuze van de architect is na de keuze van de kavel wellicht de meeste bepalende stap in het proces. De architect zal uw woonwensen omzetten in een persoonlijk ontwerp toegesneden op uw situatie en passend binnen uw budget.

Programma van eisen

De architect zal via gesprekken met u het complete programma van eisen opstellen. Hierbij gaat het om onder andere de grootte, het aantal en de typen ruimten, als ook de bijzonderheden in vorm en architectuur, kleur- en materiaalgebruik en het beschikbare budget. Ook wordt gekeken naar uw tuin; de ligging van terrassen, het gewenste uitzicht en de bezonning. Tot slot komen ook de type installaties (verwarming, ventilatie) aan bod.

De architect gaat ontwerpen

Op basis van de randvoorwaarden (bouwbesluit, bestemmingsplan, beeldkwaliteitplan en kavelspaspoort) en uw programma van eisen ontwerpt de architect een woning in relatie met de omgeving, passend binnen de regelgeving en het opgegeven budget. Het is aan te bevelen om de architect sfeerbeelden van aansprekende architectuur en inrichtingen van ruimten (keuken en badkamer) tijdig aan te dragen.

Beoordeling Welstand

Zodra het voorlopig ontwerp gereed is en past binnen uw financiële uitgangspunten zal het ontwerp ter toetsing aan de voor Molenbeek aangewezen supervisor worden voorgelegd. De supervisor zal beoordelen of het ontwerp past binnen de randvoorwaarden van Molenbeek. Door deze beoordeling in een vroeg stadium plaats te laten vinden bespaart u wellicht onnodige ontwerpkosten en tijd.