1. Oriëntatie

Alles begint met de beslissing om een eigen huis te gaan bouwen, het bepalen van het beschikbare budget en het vinden van een geschikte bouwkavel.

Goed inzicht in de totale uitgaven

Het is belangrijk vooraf goed inzicht te krijgen in de totale uitgaven, de zogenaamde stichtingskosten. De belangrijkste kostenposten zijn de kosten voor de kavel, de bouwkosten, de proceskosten (vergunning, architect, adviseurs), de financierings- en rentekosten en aansluitkosten op nutsvoorzieningen en het openbaar riool. De uitvoering en vorm van uw droomhuis staat uiteraard in directe relatie met de stichtingskosten. Zo zorgen ingewikkelde dakvormen of gebruik van veel glas voor hogere kosten.

Keuze voor een bepaald bouwsysteem en eventuele inbreng van een aantal eigen werkzaamheden kunnen de kosten daarentegen terugbrengen. Daarnaast dienen zaken als de tuininrichting, de stoffering etc. niet vergeten te worden. Zo wordt duidelijk welk deel van het budget aan een bouwkavel kan worden uitgegeven en kan de zoektocht naar de juiste plek voor uw woning beginnen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer u een geschikte kavel heeft gevonden, meldt u zich als geïnteresseerde bij de gemeente. De gemeente verstrekt u de benodigde informatie, zodat u zich tijdig kunt inschrijven voor een bouwkavel. Eventuele vragen worden beantwoord en u krijgt middels een kavelpaspoort inzicht in de kavel (tekening), gemeentelijke randvoorwaarden en bebouwingsvoorschriften.